Sajgonki

Sajgonki

Prawdziwy facet musi potrafić się wykazać także w kuchni i to nie tylko zrobić jajecznicę na kolację, ale także przyrządzić inne potrawy. Jako, że w Polsce coraz bardziej staje się popularna kuchnia azjatycka, doskonałą przekąską na spotkanie ze znajomymi mogą okazać się sajgonki.

Sajgonki wywodzą się z kuchni wietnamskiej, wyglądają jak paszteciki, albo jak gołąbki.

Do przygotowania sajgonek potrzeba:

  • papier ryżowy
  • mięso mielone
  • marchew, pietruszkę, cebule
  • makaron chiński
  • sos sojowy/rybny
  • grzybki mun

Sposób przygotowania:

Podsmażamy mięso, dodajemy cebulę(pokrojoną w kostkę) i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. W międzyczasie na 10 minut w gorącej wodzie moczymy grzybki mun, zalewamy także makaron chiński, który musimy trzymać w gorącej wodzie przez ok. 5 minut.

Następnie drobno kroimy grzyby i rozdrabniamy troszkę makaron, dodajmy te składniki do podsmażonego mięsa z warzywami.

Następnie dosłownie na chwilę zamaczamy płat ryżowy w gorącej wodzie i nakładamy na niego farsz, po czym zawijamy go jak gołąbka pamiętając o zawinięciu także boków. Odkładamy tak przygotowane sajgonki na ok. 10 minut aby się skleiły, a następnie smażymy je w głębokim tłuszczu.

Odcedzamy na ręczniku papierowym i możemy podać z sosem słodko – ostrym.

Ten i inne przepisy kulinarne można znaleźć na blogu – KulinarnyBlog.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.