Zakładamy ogródek warzywny – porady

Zakładamy ogródek warzywny – porady


Decydując się na założenie warzywnika w swoim ogródku powinniśmy dobrze przemyśleć kilka spraw. Na rabacie kwiatowej wystarczy, że efekt wizualny będzie cieszył oko, jednak w tym wypadku chodzi o coś więcej. Tutaj liczy się plon, dobry wzrost oraz bezpieczeństwo roślin (ochrona przed szkodnikami i różnymi chorobami). Dobre efekty wiążą się tu nabyciem odpowiedniej wiedzy oraz dobrze przemyślanym rozkładem poszczególnych nasion. Poniżej kilka użytecznych zasad i porad, jak sprawić, byśmy mogli cieszyć się warzywami z własnego ogródka.

Lokalizacja

W większości przypadków nasz ogrodowy warzywniak nie będzie miał żadnej wartości estetycznej dla ogrodu. W takim wypadku podstawową zasadą jest znalezienie dla niego takiej lokalizacji, która będzie jednocześnie na obrzeżu oraz tam, gdzie nasza aktywność ograniczona jest zwykle do minimum. Jednakże jeśli jednocześnie nie zapewnimy grządkom warzywnym odpowiednio dużej ilości światła to możemy zapomnieć o udanych plonach. Jest to więc najważniejszy warunek, jaki należy brać pod uwagę w momencie doboru odpowiedniej lokalizacji. Najlepiej nadają się do tego południowe części ogrodu.Zabiegiem, który ma spora szansę się nam odwdzięczyć jest zlokalizowanie grządek z warzywami jak najdalej od dróg, po których zwykle jeżdżą samochody i inne pojazdy spalinowe. Może jednak zdarzyć się, że topografia naszej działki ogranicza nam możliwości manewru, wtedy należy wspomóc się innymi roślinami. W roli ochrony przed spalinami dobrze sprawują się jarząb, brzoza oraz żywopłot. Pamiętajmy jednak by nie zacieniać przez to naszych warzyw.

Rozmiar

O tym, jak duży obszar poświęcimy na ogródek z warzywami decyduje w pierwszej kolejności rozmiar całej działki. Przydomowy ogródek to zwykle część rekreacyjna, z której korzystają domownicy. By nie zaburzyć jej ładu wizualnego i atmosfery skłaniającej do relaksu, nie należy więc sadzić więcej warzyw niż kwiatów i innych roślin ozdobnych. Biorąc np. czteroosobową rodzinę można wywnioskować, że o ile odpowiednio zagospodaruje się dany obszar to w zupełności powinno wystarczyć ok. 50m² poświęconych uprawom warzywnym.

Gleba

Jest to element o tyle istotny, iż pominięcie go lub nie zadbanie o dobrą jakość gleby w miejscu warzywnika na pewno będzie skutkować mizernymi plonami. Warzywa to rośliny, które do dobrego wzrostu potrzebują wielu czynników, stąd są one najbardziej wymagające spośród niemal całej flory. Najważniejsze jest tu więc nawożenie ziemi nawozami organicznymi. Takie działanie na pewno wzbogaci naszą glebę. Planując z wyprzedzeniem, kiedy nadchodzi pora jesienna, można przekopując dany kawałek działki zmieszać ziemię z nawozem, a wiosną spulchnić i zagrabić pod warzywa odporne na niskie temperatury (zaczynając od kwietnia, kiedy to można już sadzić rzodkiew, marchew, cebulę, czy też koper).

Przydatne porady

Ogród warzywny to odpowiedzialne przedsięwzięcie, więc jeśli chcemy zrobić to dobrze warto zapoznać się również z poniższymi radami praktycznymi:
– rozplanuj część warzywną na kartce (unikniesz pustych miejsc),
– przy rozmieszczeniu warto zapoznać się z informacjami o współpracy lub jej braku między poszczególnymi warzywami,
– wyrośnięte warzywa zajmują określoną wielkość miejsca, dobrze jest więc uwzględnić ten fakt w swoim projekcie,
– pomiędzy grządkami powinno się przeprowadzić ścieżki (co ok 40 cm),- sprawdzając wcześniej, z której strony padają promienie słoneczne, warzywa niższe sadzimy z przodu, wyższe z tyłu (by nie zacieniały nam upraw).
– puste luki najlepiej uzupełniać warzywami szybko rosnącymi (sałata, rzodkiewka),
– w pobliżu poleca zasadzić się nasturcje, które chronią przed szkodnikami,
– zagęszczenie roślina na grządce powinno być optymalne (zgodne z tym co podaje producent na opakowaniu) unikniemy wtedy nadmiaru chwastów oraz utrzymamy dobrą odporność roślin).

Dziękujemy TwojePole.pl za współpracę.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.