
Dieta w ciąży
Ciąża to szczególny czas dla każdej kobiety, choć mówi się, że każda ciąża jest nieco inna i zarówno jej objawy jak i prędkość rozwoju dziecka mogą się od siebie nieco różnić. Niezależnie od tego, istnieją pewne normy do jakich powinna dostosować się każda kobieta będąca w stanie błogosławionym.
W czasie ciąży, organizm kobiety narażony jest na znaczne obciążenie. Konieczność udźwignięcia drugiego, miniaturowego człowieczka stanowi nie lada wyzwanie dla całego ciała oraz wszystkich narządów. Aby wydolność organizmu kobiety nie spadła, konieczne jest zachowanie przez przyszłą mamę odpowiedniej diety.
Dieta w ciąży – prawda czy mit?
Jeszcze do niedawna w wielu domach, z ust do ust powtarzano, iż kobieta w czasie ciąży powinna jeść za dwoje. Dziś już, zarówno lekarza jak i położne otwarcie mówią, iż przekonanie to było zupełnie błędne.
Dieta w ciąży – co powinniśmy jeść?
Czy kobieta powinna w okresie ciąży jeść więcej? Z pewnością w jakiś sposób tak, ale jej zapotrzebowanie na kilokalorie rośnie na tyle nieznacznie, że stanowi ono wartość jednej dodatkowej kanapki w czasie śniadania oraz kolacji. Nie jest to zbyt dużo, prawda?
Kobiety w czasie ciąży chętnie sobie folgują, zajadając się słodyczami ku uciesze mam i teściowych. Niestety, efektem takiego odżywania może być nie tylko cukrzyca ciążowa, ale także szereg innych chorób. Niestety w takich przypadkach maja miejsce również późniejsze problemy z pozbyciem się zbędnych kilogramów po urodzeniu dziecka. Dieta każdej mamy, powinna zawierać wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju, nie może więc zabraknąć witamin, mikro oraz makro elementów oraz białka stanowiącego materiał budulcowy dla tkanek ciała.