Bazylia
Kuchnia

Bazylia

Przyprawa ta wywodzi się z krajów Azjatyckich, jej ojczyzną są Indie i Chiny. Do Europy została przywieziona tysiące lat temu, w Polsce jej uprawa sięga XVI wieku naszej ery. Obecnie jest ona uprawiana na całym świecie. Największymi producentami tej przyprawy są Węgry, USA, Hiszpania.

Bazylia liczy ponad 30 gatunków, jest rośliną jednoroczną o zielonych liściach i bardzo silnym aromacie.

Zastosowanie

Najczęściej bazylia stosowana jest jako przyprawa do pomidorów, stąd też tak bardzo jest uwielbiana we Włoszech. Może być również stosowana jako przyprawa do dań mięsnych i rybnych. Ze względu na swoje walory smakowe powinna być dodawana dopiero pod koniec gotowania, aby nie stracić swoich właściwości smakowych i zapachowych. Silny aromat i wyrazisty kwaskowy smak tworzą z bazylii doskonały dodatek do sałatek i sosów. Bazylia jako przyprawa spotykana jest w postaci świeżej i suszonej. Może być przechowywana także w postaci zamrożonej do późniejszego wykorzystania.

Właściwości

Świeża bazylia ma właściwości odstraszające owady, a jej spożywanie poprawia właściwości trawienne i łagodzi bóle żołądkowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *