Coraz więcej popularnych „chińczyków”
Coraz popularniejsza staje się w Polsce kuchnia azjatycka, praktycznie na każdym kroku spotykamy bary potocznie zwane – „chińczykami„. Jedne z nich są eleganckie i wystawne, drugie natomiast wyglądają tak obskurnie, że zastanawiamy się jakie jedzenie jest w nich przyrządzane.
W tego typu lokalach zjemy dania w stylu azjatyckim, a więc będzie to ryż z warzywami, ryż z kurczakiem, czy chociażby jeden z najpopularniejszych smaków ryż z kurczakiem po seczuańsku. Dania te są przygotowywane szybko i kosztują naprawdę niewiele, co jest powodem dla którego Polacy coraz chętniej idą tam na obiad.
Warto się zastanowić, czy jest to zdrowa żywność, oczywiście ryż, makaron sojowy, czy chociażby surówka podawana do dania głównego ma w sobie wiele potrzebnych składników, ale co z daniem głównym? Czy aby mięso, podane w sosie będzie miało aż takie wiele składników odżywczych?
Fakt, najczęściej kucharzami w tego typu lokalach są osoby pochodzące z krajów azjatyckich a obecnie mieszkający w Polsce, co jest ogromną zaletą, bo to właśnie oni najlepiej znają kuchnię tamtych regionów.
Warto zwrócić uwagę, że część lokali oferuje naprawdę dobre jedzenie i nie może dziwić fakt, że tego typu bary zyskują coraz większe zaufanie wśród Polaków, biorąc pod uwagę cenę dania w „chińczyku” a cenę dania w normalnej restauracji.