Frytkownica czy warto kupić?
Wiele osób staje przed dylematem czy warto kupić frytkownicę, czy może lepiej przygotowywać frytki na patelni, garnku, a może w piekarniku bez tłuszczu.
Nie przyrządzamy frytek codziennie i mogłoby się wydawać, że frytkownica to zbędny gadżet w kuchni na którym będzie się zbierał kurz i niepotrzebnie zajmie cenne miejsce w kuchni, szczególnie w tych małych kuchniach.
Mylnym jest jednak przekonanie, że frytkownica to tylko frytki, możemy w niej przygotować także inne potrawy. Doskonale nadaje się do smażenia ryby, panierowanych kotletów, warzyw w cieście, a nawet bananów, które smakują wyśmienicie.
Kolejnym mitem wartym rozwiania jest to, że nie potrzebujemy do frytkownicy dużej ilości oleju i że trzeba go wymieniać za każdym razem. Normalnym jest, że olej przesiąka zapachem smażonej potrawy, jednak nie musimy za każdym razem go wymieniać. Najprostszym sposobem jest smażenie chleba, bądź pęczku natki pietruszki, która pochłonie niechciany zapach. A obecnie na rynku dostępne są także małe frytkownice gdzie nie będzie nam potrzeba dużej ilości oleju.
Dużą zaletą frytkownicy jest to, iż w przeciwieństwie do smażenia na patelni tłuszcz nie pryska nam po całej kuchni, a po całym domu nie rozchodzi się zapach smażonych potraw, które są pochłanianie przez filtry.
Dostępne są frytkownice w różnych cenach, więc nie musimy przeznaczać na nią dużych pieniążków, warto jednak poznać parę ważnych elementów, na które zwrócić uwagę przed jej zakupem.