Jak dbać o naczynia żeliwne?
Kuchnia

Jak dbać o naczynia żeliwne, aby posłużyły nam na lata?

Naczynia żeliwne są znane i cenione od lat, jednak popularnością przebiły je garnki i patelnie, które można szybko umyć, najlepiej w zmywarce. Dlaczego jednak warto poświęcić nieco czasu garnkowi żeliwnemu, zamiast przygotowywać potrawy w innych naczyniach? W jaki sposób na co dzień należy dbać o garnki, brytfanny i patelnie żeliwne? Zaczynając od początku, naczynia żeliwne już od wielu lat pojawiają się na naszych stołach. Pierwsze garnki żeliwne zawdzięczamy Anglikom, powstały one już w XVIII wieku. 

Jak dbać o naczynia żeliwne?

Niestety, garnki żeliwne to nie są naczynia, które szybko użyjemy, przemyjemy wodą i wrzucimy do szafki, żeliwo potrzebuje nieco uczucia, odwdzięczy się nam za nie wyjątkowym smakiem i aromatem dań. Jak więc traktować naczynia żeliwne? Przede wszystkim, przed pierwszym użyciem należy naczynie żeliwne odpowiednio przygotować. Garnki i patelnie żeliwne myjemy najpierw w ciepłej wodzie, delikatnym detergentem, a następnie wycieramy ręcznikiem kuchennym do sucha. Osuszone naczynie rozgrzewamy na kuchence. W przypadku gdy jest to kociołek żeliwny, możemy również rozgrzać go na ognisku. Następnie naczynie zdejmujemy z ognia i wcieramy w niego olej lub inny tłuszcz i czekamy aż garnek czy patelnia ostygnie. Po tych zabiegach naczynie jest już gotowe do pracy! Na co dzień również warto pamiętać o smarowaniu olejem umytego i osuszonego naczynia, unikajmy też szorowania i skrobania powierzchni, jeśli tylko to możliwe stosujmy delikatne i mało radykalne środki, na przykład odmoczenie garnka w gorącej wodzie.

Przechowywanie naczyń żeliwnych

I w przypadku przechowywania naczyń, nie jest łatwo. Powinniśmy pamiętać, aby nigdy nie pozostawiać w garnku żeliwnym żywności, może to doprowadzić do powstania rdzy. Dodatkowo, przechowywanie posiłku w naczyniu żeliwnym na dłuższą metę mogłoby doprowadzić do „oddania” niewielkiej ilości żelaza potrawie. Byłoby to co prawda dość zdrowe, ale już niekoniecznie smaczne. Naczynia żeliwne zawsze powinny być dokładnie osuszone i najlepiej, aby leżały w suchym oraz przewiewnym miejscu. Dla dobra naszym mebli pamiętajmy też, aby szafka w której przechowujemy naczynia żeliwne była naprawdę mocna, prawdziwe żeliwo dużo waży, jest solidne i ciężki.

Wady i zalety naczyń żeliwnych

Zalety:

  • Trwałość – odpowiednio zadbana żeliwna brytfanna czy garnek, może być używany bez przeszkód nawet przez kilkadziesiąt lat.
  • Utrzymywanie temperatury na długo – grube ścianki utrzymają wysoką temperaturę na dłużej, dzięki czemu unikniemy kilkukrotnego odgrzewania obiadów dla kolejnych członków rodziny.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło – dzięki temu potrawa w każdym miejscu będzie tak samo przypieczona.
  • Nie spadnie z blatu – naczynia żeliwne są tak ciężkie, że trzeba naprawdę postarać się, aby strącić je na podłogę.
  • Odporność na wysokie temperatury – naczynie żeliwne możesz stosować nawet na ognisku, nie odkształca się i nie wybrzusza.
  • Bezpieczne dla zdrowia – jeżeli kupisz dobrej jakości naczynie żeliwne, nie musisz obawiać się, prawdziwe żeliwo jest zupełnie bezpieczne dla zdrowia i nie wytwarza szkodliwych substancji.
  • Prozdrowotne – podczas przygotowania posiłku z dobrego gatunkowo naczynia żeliwnego wytrąca się niewielka ilość żelaza, wzbogacając przygotowane jedzenie o ten pierwiastek.
  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne – naczynie żeliwne ciężko uszkodzić.

Wady:

  • Długość nagrzewania – przez gruby, solidny materiał garnki żeliwne nagrzewają się dość długo.
  • Duża waga – prawdziwe naczynie żeliwne niestety jest ciężkie i musimy się z tym pogodzić.
  • Pielęgnacja – o naczynie trzeba zadbać po każdym użyciu.
  • Szok termiczny – żeliwne naczynia chociaż znoszą bardzo wysokie temperatury, to nie lubią nagłych zmian. Jeżeli na rozgrzaną patelnię żeliwną, wylejesz strumień zimnej wody, może dojść do powstania mikrouszkodzeń.
  • Niemożliwość mycia w zmywarce – naczynia żeliwne najlepiej myć ręcznie, delikatnymi środkami myjącymi, a po umyciu powinny być natychmiast osuszone.
Materiał przygotowany wraz z Partnerem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *