Kawa po wiedeńsku
Kuchnia

Jak przygotować smaczną i aromatyczną kawę po wiedeńsku?

Porannym rytuałem wielu Polaków jest śniadanie w towarzystwie ulubionej kawy. Natomiast popołudniowy odpoczynek kojarzy się z kawą pitą na tarasie czy tą, która umila chwile spędzone z książką. Inną przyjemnością, która kojarzy się z piciem tego napoju, jest delektowanie się pysznym ciastem. Słodycz idealnie pasuje do aromatycznego smaku kawy, dlatego wśród entuzjastów i kawy, i słodyczy są tacy, którzy wybierają kawę po wiedeńsku, która w idealny sposób łączy te dwa smaki. Sprawdź, w jaki sposób samodzielnie przygotować kawę po wiedeńsku, aby móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem w domowym zaciszu.

Historia kawy po wiedeńsku

Francuzi, Włosi i Anglicy spierają się o to, który z tych narodów zapoczątkował picie kawy w Europie, która przybyła na nasz kontynent z Afryki. Jednak pewne jest to, że nasz rodak, Jerzy Kulczycki, otworzył w XVII wieku w Wiedniu pierwszą kawiarnię, która na początku nie cieszyła się powodzeniem z powodu gorzkiego smaku kawy, który klientom nie przypadł do gustu. Chcąc odmienić losy swojej kawiarni, przedsiębiorczy Polak postanowił do napoju dodać cukier i mleko, co posmakowało mieszkańcom i sprawiło, że kawiarnia stała się popularnym, lubianym miejscem. Tak właśnie zaczęła się historia kawy po wiedeńsku.

Specyfika kawy po wiedeńsku

Na początku za kawę po wiedeńsku uznawało się kawę z mlekiem, jednak z czasem myślenie o tym napoju ewoluowało. Dzisiaj istnieje kilka różnych przepisów na kawę po wiedeńsku, jednak najczęściej, mówiąc o tym rodzaju ciepłego napoju, mamy na myśli połączenie mocnego ekstraktu kawowego z dodatkiem czekolady, bitą śmietaną i posypką z cynamonu lub kakao. Pomimo tego, że kawa sama w sobie jest słodka i raczej przypomina deser niż kawę, to często spożywa się ją w towarzystwie ciasta – najczęściej sernika wiedeńskiego lub tortu sachera. Pomimo słodkości, pijąc ten napój, wyraźnie czuć aromat kawy, co jest szczególnie istotne dla smakoszy tego napoju.

Jak przygotować kawę po wiedeńsku?

Żeby napić się dobrej, aromatycznej i smacznej kawy po wiedeńsku, nie trzeba koniecznie udawać się do kawiarni. Samodzielnie w domu możemy przygotować taki napój! Należy pamiętać o zakupie dobrych składników i odpowiednim połączeniu proporcji. Ostateczny smak kawy po wiedeńsku w dużej mierze zależy od tego, czy oczekujemy mocno słodkiego napoju, czy jednak wybierzemy mniej deserową wersję tej kawy.

Sprawdzony przepis na kawę po wiedeńsku

Robiąc kawę po wiedeńsku w domowym zaciszu, warto zaopatrzyć się w takie składniki, jak:

  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy, najlepiej z kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego;
  • łyżeczkę czekolady w proszku lub 2 kostki czekolady do rozpuszczenia;
  • 50 ml mleka (opcjonalnie);
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie);
  • bita śmietana lub spienione mleko;
  • ulubioną posypkę: kakao, cynamon lub starta czekolada.

Mleko oraz cukier są opcjonalne, ponieważ kawa po wiedeńsku jest pełnoprawnym napojem tego rodzaju również bez nich.

Dobra kawa po wiedeńsku

Żeby wydobyć kwintesencję kawy po wiedeńsku, należy przygotować ten napój w odpowiedni sposób. Do 50 mililitrów mleka trzeba dodać czekoladę w proszku bądź rozpuścić czekoladę w tabliczkach, a następnie połączone ze sobą składniki zmiksować i ubijać. Połączone mleko z czekoladą dodajemy później do 200 mililitrów gorącego, mocnego ekstraktu z kawy. Gotowy napój przelewamy do szklanki lub filiżanki i dekorujemy w najbardziej dla nas odpowiedni sposób – posypką , cynamonem, bitą śmietaną czy startą czekoladą.

Jak podawać kawę po wiedeńsku?

Gotowy napój należy podać w odpowiedni sposób, dzięki czemu kawa będzie smakować jeszcze lepiej. Kawę można serwować razem z ciastem bądź kruchymi ciasteczkami – wszystko zależy od tego, jak bardzo lubimy słodki smak. Samą kawę należy podać w szerokiej filiżance z podstawką bądź w szerokiej szklance o pojemności około 250 ml.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu.

One Comment

  • Ster

    Lepsze będą ciastka kruche. Lepiej ograniczyć cukier, chociaż trochę słodyczy na pewno się przyda.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *