Jak zabić karpia?
Kuchnia

Jak zabić karpia?

Karp to jedna z podstawowych propozycji znajdująca się na wigilijnym stole. Kiedyś wkładano żywego karpia do plastikowej torby, na szczęście te przepisy się zmieniły i nie wolno sprzedawać żywego karpia.

W sklepach ogłuszają je i zaraz po powrocie do domu należy, jak najszybciej go zabić by ryba się nie męczyła.

Zmęczona ryba źle smakuje.

Jak zabić karpia?

Rybę należy ogłuszyć tępym narzędziem – nie stosuj do tego tłuczka do mięsa!. Następnie chwytamy ją mocno i ostrym nożem przecinamy kręgosłup zaraz za głową. Jeżeli nie czujesz się na siłach nie rób tego samemu.

Najgorsze, jest to gdy osoba która chce zabić rybę jest przerażona i podchodzi do tego, jak pies do jeża. Nie tylko zrobi to nie udolnie co przyczyni się do uszkodzenia ryby ale również spowoduje, że ryba będzie cierpiała.

W sklepach znajdują się już filety z karpia oraz gotowe dzwonki, które warto tylko przyprawić, obtoczyć w mące i jajku i usmażyć. Nie każdy nadaje się do zabicia karpia. Nie wstydź się tego, ryba ta jest naszym skarbem, dbajmy o nią.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *