
Kotlet schabowy
Mogło by się wydawać, że przyrządzenie zwyczajnego kotleta schabowego to bułka z masłem. Niestety, ale tak nie jest. Typowy schabowy jest niestety troszkę twardawy, a do tego należy dodać fakt, że mało kto jada nożem i widelcem. Większość ludzi nie używa noża, a kroi swoje mięso kantem widelca. Wiecie jak zrobić genialnego schabowego? Czytajcie niżej!
Mięso na schabowe (zazwyczaj schab, ale dobra jest też karkówka) ubijamy tłuczkiem. Następnie myjemy i uwaga – nie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Co dalej? Po prostu maczamy w jajku (rozbełtane jajko plus 100 ml mleka, najlepiej 3,2%), w bułce tartej, potem znów w jajku i na koniec w bułce. Nie używamy mąki. Taki schabowy ląduje na mocno rozgrzanej patelni (jak na stek, ma dymić) i kiedy się zarumieni (ale nie usmaży) ściągamy go na talerz. W garnku gotujemy litr wody. Jak woda się zagotuje, to dodajemy do niej sól, wegetę (lub kostkę rosołową), pieprz. Wrzucamy do garnka nasze schabowe i dusimy 70 minut. Po 70 minutach dodajemy sos pieczeniowy i przyprawy do smaku (wedle uznania, dobra jest też Maga lub naturalny lubczyk). Dusimy kolejne 10 minut. Wykładamy nasze danie. Więcej nie musimy pisać. Spróbujcie sami. Przeczuwamy lawinę mega pozytywnych komentarzy ….