Różnorodne smakowitości z grilla
Grillowanie uważa się w Polsce za sport narodowy. Wraz z nadejściem wiosny przychodzi ochota na spędzanie czasu na świeżym powietrzu – oczywiście połączonego z degustacją pysznych potraw. Z warzyw i mięsa można wyczarować wiele smakowitości.
Warzywa na grilla
Sałatki na grilla kuszą wyglądem, smakiem, zapachem. Można je traktować jako samodzielny posiłek lub dodatek do innej potrawy. Warzywem, które świetnie nadaje się do obróbki cieplnej jest bakłażan – doskonale smakuje w połączeniu z pomidorami i sosem z oliwy i ziół. Grillować można także składniki sałatki – np. cukinię, bakłażana, paprykę i czosnek. Ważne, by wcześniej umieścić je w marynacie. Grillowanego bakłażana warto także połączyć ze świeżą kolendrą i papryczką chilli. Trudno oprzeć się smakowi i aromatowi grillowanej dyni – tę pomarańczową piękność warto połączyć z rukolą.
Grillowane ryby
Grillowanie ryb jest w Polsce w dalszym ciągu dość mało popularne – a szkoda. Warto się przekonać do ich smaku i wypróbować nietuzinkowych połączeń, np. kombinacji tilapii z czereśniami czy tuńczyka z pieczoną papryką i pomidorami. Świetnie smakują różne kombinacje łososia, np. podanego ze szparagami, na duszonych porach, z ostrą salsą z mango.
Mięso – wieprzowo-wołowe, drób, wołowina
Kebab z grilla ucieszy wszystkich miłośników mięsa. Warto zaskoczyć znajomych i rodzinę i przygotować szisz kebab – czyli mięso mielone nadziewane na szpikulec. Potrawa wywodzi się z krajów arabskich. Do jej przygotowania wystarczy mięso mielone wieprzowo-wołowe, ketchup, czosnek, cebula i kolendra (mięso połączone z cebulą i kolendrą podsmaża się na cebuli, a następnie nabija na szpikulec, rękami nadając kształt). Na grilla świetnie nadają się piersi z kurczaka – wystarczy je otoczyć oliwą, połączyć z kostkami Knorr, a po zdjęciu z grilla pociąć na paski i podać z ulubioną sałatą. Wołowina będzie smakowała wybornie, jeśli polejemy ją sosem z papryczki chilli, kolendry, czosnku, sosu rybnego, soku z limonki i sosu sojowego.