Kuchnia

Sól – czy wiesz, że możesz zastąpić ją z powodzeniem ziołami?

Dziś poświęcimy uwagę przyprawom i dodatkom, które nadadzą Twoim posiłkom wyrazistego smaku, urozmaicą Twoją dietę. Dlatego też przyjrzymy się czy jest coś co mógłbyś zmienić, poprawić na lepsze. Czy zadawałeś sobie kiedykolwiek pytanie czy zdrowo jem?

Czy mógłbym wprowadzić coś nowego do swojej diety albo wyeliminować, jeśli coś mi nie służy?

A czemu by nie zacząć od zmiany nawyków żywieniowych, które wpłynęłyby na Twoje samopoczucie i co najważniejsze zdrowie!

Prosta sprawa-sól.

W naszej polskiej kuchni z pokolenia na pokolenie stała się dodatkiem praktycznie do każdego posiłku. Czy kiedyś zastanawiałeś się jak wiele produktów żywnościowych naszpikowanych jest właśnie solą? Sól kuchenna (sól stołowa) jest artykułem spożywczym, będącym prawie czystym chlorkiem sodu. Stosowana często jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. Jak się okazuje wiele produktów, które znajdujemy na sklepowych półkach posiada w swoim składzie znaczną jej ilość.

Co za tym idzie, nadużywanie  soli jest jednym z czynników wpływających na ryzyko rozwijania się chorób cywilizacyjnych, między innymi nadciśnienia tętniczego. Dlatego warto pamiętać, aby gotując lub dusząc warzywa skupić się na wydobyciu walorów smakowych potrawy poprzez dodawanie ziół zamiast tradycyjnej soli.

Od Ciebie zależy tak naprawdę, których ziół użyjesz. Może będzie to pojedynczy składnik jak na przykład aromatyczne oregano, którego nie może zabraknąć w pizzy czy spaghetti, czy też zioła prowansalskie, które mogą okazać się strzałem w dziesiątkę w kulinarnych eksperymentach.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.