Stek – jak go wysmażyć?
Stek, czyli kawał dobrej wołowiny jest czymś, co typowi faceci uwielbiają zjeść po ciężkim dniu pracy. W dzisiejszym artykule wytłumaczymy Wam jak traktować stek i jak go wysmażyć, aby był miękki, soczysty i po prostu pyszny! Tajniki przygotowania steka podamy na przykładzie T-Bone steak 3 cm grubości.
Ok, zaczynamy. Użyjemy tylko grubego pieprzu oraz soli morskiej. Nie dodajemy żadnych przypraw, a pod koniec smażenia (1 minuta do końca) wrzucamy na patelnię solidną łyżkę masła i tym masłem oblewamy nasz stek. Stek polewamy odrobiną oliwy z obydwu stron i masujemy mięso. Następnie posypujemy solidną porcją pieprzu. Solimy dopiero przed podaniem. Poniżej stopnie wysmażenia.
Bleu (prawie surowy) – smażymy na mocno rozgrzanej patelni po jednej minucie z każdej strony,
Rare (krwisty) – smażymy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty z każdej strony,
Medium rare (średnio krwisty) – tutaj smażymy po 3 minuty z każdej strony,
Medium (średni) – po 4 minuty z każdej strony,
Medium Well (średnio wysmażony) – po 5 minut z każdej strony,
Well Done (wysmażony) – po 6 minut z każdej strony.
I teraz kilka uwag! Steka nie wolno przewracać, nakłuwać, sprawdzać co się z nim dzieje. Ma on się spokojnie smażyć. Po wysmażeniu na nasz ulubiony stopień odkładamy stek na bok i dajemy mu 5 minut aby odpoczął. Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami oraz mizerią. Polecamy!