
W czym tkwi sekret najlepszych naleśników na świecie?
Kto z Was nie zatonął w stosie poszukiwań przepisu na najlepsze naleśniki na świecie? Bądź nie przewertował setek stron internetowych?
Otóż to jak wykonacie ciasto naleśnikowe i jakich składników użyjecie ma kluczowe znaczenie!
Podzielę się dziś z Wami przepisem na pyszne naleśniki. Będą ekstremalnie kruche, cieniutkie oraz wprawią Was w waniliowy nastrój, gdyż kuszą tym właśnie zapachem.
Sprawdź: Czy wiesz, że pestki dyni mogą wpływać na Twoje funkcje seksualne?
W czym zatem tkwi sekret najlepszych naleśników na świecie?
W cieście! Do wykonania przepisu potrzebujesz:
- 150 g mąki pszennej najlepiej lekkiej typu 650
- budyń waniliowy bez cukru 40 g
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
Co różni się w tym przepisie od innych tradycyjnych przepisów na naleśniki jest to, aby oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Przy ubijaniu dodaj do nich szczyptę soli. Możesz użyć blendera bądź trzepaczki. W oddzielnej misce połącz mąkę z budyniem, dodaj cukier waniliowy oraz 500 ml mleka.
Dokładnie zblenduj nie pozostawiając grudek w cieście. Na koniec dodaj wcześniej ubite białka i delikatnie wymieszaj. Nie blenduj aby ciasto pozostało pulchne a naleśniki po usmażeniu kruche.
W tym celu użyj dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Na koniec udekoruj ulubionymi owocami i odrobiną miodu. Voila!