
Historia whisky czyli najpopularniejszego trunku świata
W pierwszym wieku ery nowożytnej ludzkość nauczyła się, jak destylować wodę morską. To początek historii o tym, jak zaczęliśmy tworzyć alkoholowe trunki. A jaki alkohol niezmiennie i od wielu lat kojarzy się z męskością? Oto historia whisky, czyli trunku, po który podobno sięgamy najczęściej.
Czym jest whisky?
Whisky to ciemny destylowany alkohol wytwarzany z rozmaitych gatunków zbóż takich jak żyto, pszenica, kukurydza czy jęczmień. Krajami, które słyną z produkcji whisky, są Irlandia, Szkocja, Stany Zjednoczone, Kanada oraz Japonia. W każdym z tych krajów istnieją odmienne przepisy regulujące proces produkcyjny, a tym samym odmienne rodzaje tego alkoholu. Niezależnie jednak od tego, skąd pochodzi, whisky to chyba najpopularniejszy rodzaj alkoholu na świecie.
Chociaż różne style tego trunku oznaczają też różne procesy produkcji. Jednakże wszystkie są zasadniczo wytwarzane w ten sam sposób. Proces zaczyna się od wytworzenia zacieru z ziaren zbóż. Powstałe w ten sposób piwo jest następnie przepuszczane przez destylator, czyli podgrzewane do postaci skoncentrowanej pary wodnej. Skroplona tym sposobem para to właśnie whisky – wysokoprocentowy płynny i klarowny destylat, który dojrzewa następnie w drewnianych beczkach.
Historia whisky – od lekarstwa po najpopularniejszy trunek
Słowo „whisky” zdaje się mieć swój źródłosłów w gaelickim określeniu „uisge beatha”, które oznacza „wodę życia”. Pierwotnie alkohol ten nie był bowiem trunkiem. Stosowany był on raczej jako lekarstwo i środek odkażający oraz znieczulający. Ale już w XV wieku irlandzkie almanachy wspominają o tym, jakoby pewien jegomość zmarł w Boże Narodzenie, nasyciwszy się zbyt dużą ilością aqua vitae (z łac. woda życia).
Metody destylacji alkoholu pojawiły się na Wyspach Brytyjskich między XI a XII wiekiem. Tamtejszy klimat nie pozwalał na uprawę winorośli i trudno było zdobyć popularne w innych częściach Europy wino. Dlatego też szkoccy i irlandzcy mnisi zaczęli fermentować zboża i destylować pierwsze rodzaje whisky. Pod strzechy trafiła ona w połowie XVI wieku po tym, jak król Anglii Henryk VIII Tudor dokonał w swym kraju pierwowzoru współczesnego brexitu. Po tym, jak uwolnił swój kraj od rzymskiej jurysdykcji, wielu mnichów musiało znaleźć sobie nowe zajęcie. A produkcja alkoholu wychodziła im świetnie.
Gdy europejscy koloniści zaczęli zasiedlać ziemie Ameryki Północnej, przywieźli ze sobą także i wiedzę o tym, jak destylować whisky. Nowe rodzaje zbóż i wytwarzanych z nich zacierów przyczyniły się do tego, jak wielka obecnie jest różnorodność tego szlachetnego trunku.