Rożności

Kawy speciality – alternatywa dla kaw z marketu

Czym są kawy speciality albo kawy alternatywne? Skąd pochodzą? Jak są uprawiane? I dlaczego warto zamienić zwykłą kawę z marketu na taką z lokalnej palarni? Poznaj smak prawdziwej kawy. Niekoniecznie włoskiej.

Kawy speciality – sekret najlepszych baristów

Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego nawet najlepsza kawa oznaczona w sklepie symbolem „premium” nie smakuje tak dobrze, jak w kawiarni, to mamy dla Ciebie odpowiedź. Każda, ale to każda sklepowa kawa to przede wszystkim marketing. Tymczasem sekret smaku tkwi zupełnie gdzie indziej. Termin „kawy speciality” pojawiła się w latach 70. ubiegłego wieku dla określenia tych ziaren, które w specjalnych testach uzyskiwały najwięcej punktów w dziesięciostopniowej skali.

Takie ziarenka, wciąż jeszcze zielone, przechodziły kontrolę już na plantacji. Oceniano ich kolor, wielkość, kształt i gołym okiem szukano wszelkich niedoskonałości. Tylko najlepsze przechodziły do następnego etapu. Były wypalane, mielone i parzone, po czym smak naparu oceniali specjalnie wyszkoleni do tego Q-Graderzy. Na koniec tylko najlepsze trafiały na rynek, mogąc szczycić się mianem speciality. Tak jest do dzisiaj. Kawy te docierają do palarni. Tam następnie kontroluje się stopień ich wilgotności, zanim przystąpi się do wypalania i mielenia pod okiem znawców.

Skąd pochodzą najlepsze gatunki kaw?

Dokładnie z tych samych krajów, gdzie uprawia się wszystkie kawowe ziarna. Mogą pochodzić z rejonów Ameryki Południowej lub Afryki i różnić się między sobą smakiem i aromatem. Różnica nie polega więc na tym, skąd pochodzi kawa speciality, a na tym, jak wygląda proces jej uprawy. Zajmują się nią oddani i doświadczeni plantatorzy, którzy całe swoje życie poświęcają doskonaleniu swego rzemiosła. Producenci dbają zaś o zrównoważony rozwój i dobrą płacę farmerów. Tylko dzięki poświęceniu wszystkich zaangażowanych na wszystkich etapach osób, możesz cieszyć się idealnym smakiem kawowego naparu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.