
Sposoby na przechowywanie alkoholu w domu
Butelka dobrego napoju procentowego w domu bez wątpienia potrafi umilić każde spotkanie. Zwłaszcza, gdy z wizytą wpadną niespodziewani goście. Warto więc zagospodarować miejsce z zastosowaniem dla owych napoi. Wedle uznania może być to kuchenna szafka bądź lodówka. Jeżeli chcemy wyeksponować trunki wystarczy skorzystać z nieco innych rozwiązań, np. minibar czy stojak na wino.
Pojęcie
Napojem alkoholowym nazywany jest napój, który w swoim składzie zawiera etyl pochodzenia rolniczego, o stężeniu przekraczającym 0,5%.
Spośród nich wyróżnia się mocne, do których należą m.in: whisky, wódka, nalewki, likiery oraz średnio i niskoprocentowe: wina klasyczne i owocowe, piwa. Picie napojów wysokoprocentowych jest legalne w każdym kraju.
W Polsce obrót hurtowy napojami wysoko i średnio procentowymi wymaga zezwolenia. Na podstawie prawnej wprowadzony jest zakaz sprzedaży alkoholu osobom nietrzeźwym oraz takim, które nie ukończyły 18 roku życia.
Dlaczego odpowiednie przechowywanie alkoholu jest ważne?
Aby na długo cieszyć się atutami trunków należy zadbać o ich stosowne umiejscowienie. Odpowiednio dostosowane butelki na alkohol sprawią, że napój nie straci smaku ani ogólnej jakości. Jednak należy pamiętać, że każdy z nich trzeba traktować indywidualnie. Należyte umiejscowienie płynów dodatkowo zabezpieczy trunek przed dziećmi oraz ewentualnym stłuczeniem.
Jak przechowywać?
Otwarcie trunku nie jest równoznaczne z jego całkowitym opróżnieniem. Ze wszystkich trunków najmniej wymagające jest przechowywanie wódki, ponieważ dzięki zawartemu w niej wysokiemu stężeniu procentowemu niemożliwy jest rozwój bakterii. Warto pamiętać, że wrogiem wszystkich napojów procentowych jest światło oraz wysoka temperatura.
Mocne alkohole
Należy je przechowywać w miejscu, gdzie promienie słoneczne nie mają dostępu. Mocne napoje wysokoprocentowe (od 40% i wzwyż) po otwarciu i odpowiednim umiejscowieniu można zachowywać przez nieokreślony czas. Gdy butelka będzie w połowie pusta wskazane jest zlać trunek do mniejszego szkła, co wstrzyma proces wietrzenia.
Podobnie jest z likierami. Gdy nakrętka nie była odkręcana nie musimy się zbytnio martwić. Wystarczy odłożyć go w ciemne, chłodne miejsce. Natomiast, kiedy napój został już otwarty w niektórych przypadkach nie może on stać zbyt długo. Dla wzoru w likierach kremowych, takich jak adwokat mamy do czynienia z bardzo dużą ilością mleka skondensowanego, któremu nie sprzyjają dodatnie temperatury, co więcej, gdy będzie odłożony na nieokreślony, długi czas może ulec zepsuciu.
Whisky
Wpisujący się do grupy mocnych- trunek określany nazwą whisky wymaga specjalnej ochrony.
Whisky to destylat, który co najmniej kilka lat dojrzewał w dębowej beczce. W tym czasie nabrał charakterystycznego aromatu i smaku. Fabrycznie zamkniętą butelkę można przechowywać przez dowolny okres i nie ulegnie ona zniszczeniu. Natomiast, gdy zostanie w jakimś stopniu opróżniona, tak jak w kwestii napojów wysokoprocentowych, wskazane jest odlać do mniejszego naczynia. Nie wolno odkładać whisky do lodówki czy zamrażarki.
Trunek należy chronić przed wilgocią, ciepłem i światłem.
Wina i piwo
Wina w odróżnieniu od mocnych alkoholi nie są stworzone do odkładania na dłuższy czas. Przechowywanie wina zamkniętego fabrycznie powinno odbywać się w ciemnym, chłodnym miejscu o stałej temperaturze. Najlepszym rozwiązaniem jest pozbawiona okien piwnica. Dla win czerwonych idealna jest temperatura od 14 do 18 stopni, zaś wina białe lubią nieco chłodniejszą temperaturę- od 10 do 12 stopni. Butelki wina przechowywać w pozycji półleżącej, tak, aby płyn zalewał korek, dzięki temu się nie rozszczelni i nie skruszy. Wilgotność powietrza powinna być utrzymana od 70 do 75 procent.
Jednak, gdy wino zostało już otwarte i nie wypite w całości, wówczas trzeba je znów zakorkować i włożyć do lodówki. Niska temperatura powoduje, że proces utleniania wydłuża się, mimo to wino, aby nie straciło na smaku najlepiej wypić w czasie kilku najbliższych dni.
Tradycyjne piwo po otwarciu należy opróżnić do dna. W następstwie wygazuje i straci swój cały smak. Nieotwarte powinno się składować w temperaturze dodatniej, do 18 stopni. Jak każdy napój procentowy należy przechowywać w zacienionym miejscu, unikając wstrząsów. Wskazane jest także zwrócenie uwagi na termin ważności danego piwa. Dla piw pasteryzowanych to zaledwie kilka tygodni od daty produkcji.
Ekspozycja trunków
Elegancka ekspozycja napojów procentowych bez wątpienia nada pomieszczeniu charakteru i klasy. Zanim udamy się do rozmieszczenia trunków należy mieć na uwadze, że każdy alkohol nie lubi światła. Zatem wskazany jest wybór ciemnych pomieszczeń, do których nie dociera światło słoneczne. Najczęściej w domach umiejscowiony jest w szafkach. Osoby mające pragnienie uwidocznić takowe napoje często decydują się na osobny mebel stworzony do tego celu.
Domowy barek
Metody zagospodarowania miejsca na napoje procentowe w domu to niełatwe zadanie. Trzeba zadbać o wszystkie szczegóły, aby składowane tam trunki nie straciły jakości.
Domowy barek jest bardzo trafionym, jak i wygodnym rozwiązaniem. Z pewnością będzie to zaciszne miejsce dla wszelkich alkoholi. Wedle uznania możemy wybrać barek szklany- aby było widać kolekcję napoi lub drzwiczki wykonane z drewna, które ukryją jego zawartość. Jedną z możliwości jest barek zamykany na klucz, co zabezpieczy przed dostaniem się do niego osób małoletnich. Jest to ciekawa opcja dla koneserów, którzy często goszczą w swoim domu bliskich, znajomych, którym podawane są trunki.
Atrakcyjnym rozwiązaniem jest także Mini-bar, który często zobaczyć można w hotelach. Prezentuje się bardzo elegancko i gustownie. Będzie dopełnieniem każdego wnętrza salonu.
Regał na wino
Regały te są dopasowane głównie do przechowywania butelek wina, jednakże można umieścić tam dowolne inne trunki. Mebel zapewnia optymalne warunki do leżakowania win. Najczęściej takie regały umiejscawia się w kuchniach, ale również są świetnym uzupełnieniem aranżacji salonu. Stojaki, półki czy regały- można zastosować to rozwiązanie przy małej powierzchni mieszkania, kiedy nie ma miejsca na postawienie barku.
Niezależnie od tego w jaki sposób przechowywany jest alkohol, najważniejsze jest, by eksponując go panowała estetyka i porządek.
Podsumowanie
Wizualne magazynowanie napojów wysoko i niskoprocentowych zależy od gustu i poczucia estetyki. Na rynku każdy koneser znajdzie odpowiedni dla siebie i swoich trunków mebel oraz określi osobiste pomysły i sposoby na przechowywanie. Ważne jest, aby brać pod uwagę wspomniane wcześniej zasady dotyczące dobrego przechowywania alkoholu każdego rodzaju.