Jak wpłynąć na odporność w sposób naturalny?
Wiele osób postrzega czas jesienno-zimowy jako porę znacznego obniżenia odporności. Spadek temperatury o zaledwie kilka stopni często przyczynia się do licznych dolegliwości ze strony układu oddechowego. Coraz częściej łapiemy kaszel, katar, a co gorsze atakuje nam również zatoki, nierzadko prowadząc do rozwoju współistniejącej i uporczywej migreny.
Jak chronić się i wzmacniać organizm w sposób naturalny?
Świetnym sposobem okazuje się być wypracowanie w sobie codziennego nawyku picia mikstur podnoszących odporność. Możesz przygotować je w bardzo szybki i prosty sposób z zaledwie kilku składników. Będziesz potrzebował:
- miód, który znany jest od dawien dawna ze swoich właściwości leczniczych
- cytrynę – naturalne źródło witaminy C
- imbir – odpowiedzialny za poprawę krążenia oraz mający własności rozgrzewające
- kurkumę, która oprócz wzmacniania organizmu działa również antynowotworowo.
Kurkumę możesz zastosować oczywiście taką, która jest w postaci mielonej. Jednak najwięcej bogactwa znajdziesz bezpośrednio w korzeniu. Korzeń kurkumy znajdziesz w większych supermarketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. W miksturze nie powinno zabraknąć odrobiny ciepłej wody, po to, aby składniki dobrze połączyć i nadać im odpowiednią konsystencję. Wszystkie składniki zblenduj i stosuj 1 łyżkę stołową dwa razy dziennie rano i wieczorem z posiłkiem. Dla ułatwienia możesz przygotować większą ilość mikstury pamiętając, aby po przyrządzeniu przechowywać ją w chłodnym zaciemnionym miejscu, najlepiej w lodówce w szczelnie zamykanym słoiczku.
One Comment
adka
Na budowanie odporności bardzo stawiam na trzy rzeczy, sport, dietę i suplementację. Ulubiony Alpikol z ekstraktem z czanrego bzu i pelargnii afrykańskiej działa i jest bezpieczny,