Kawa – fakty i mity
Wiele się mówi o szkodliwości kawy. Są osoby, które ją piją z namiętnością, ale znajdziemy też takich, dla których jest to narkotyk oraz sprawdza chorób serca, wątroby czy też nerek. Jak jest w rzeczywistości?
Zapewne wiele z Was uwielbia smak porannej kawy. W kawie znajdziemy kofeinę oraz mnóstwo substancji pomocniczych, które … absolutnie nie szkodzą naszemu organizmowi.
Sporo mówi się o tym, iż kawa wypłukuje magnez i trzeba go szybko uzupełnić. To prawda. Kawa wypłukuje tyle magnezu, ile zawarte jest chociażby w jednym orzechu włoskim. Większość mięs czy też ryż, makaron oraz jajka zawiera tyle magnezu, że musiałybyście wypić 25 kaw (dawka śmiertelna 12 kaw) aby wypłukać z siebie cały ten magnez. To wszystko można określić jako jeden wielki mit.
Kawa bardziej pomaga niż szkodzi. Zawiera mnóstwo potrzebnych minerałów i pomaga się skoncentrować. Jeśli będziemy spożywać jedną, ewentualnie dwie filiżanki kawy to tylko na plus dla naszego zdrowia. Oprócz powszechnie panującej opinie o kawie, działa ona na nasz organizm bardzo pozytywnie. Oczywiście trzeba pamiętać o tym, że nie można z nią przesadzić.
Pomimo pozytywnego jej oddziaływania na nasz organizm to powoduje wypłukanie z naszego organizmu magnezu i jego odwodnienie. Tak więc powinniśmy uzupełnić nasz organizm w brakujący pierwiastek, a przede wszystkim się nawadniać. Może przeniesiemy zwyczaje z Włoch, gdzie do espresso podawana jest zawsze woda?