Kiedy poziom cholesterolu mieści się w normie?
Po odebraniu wyników badań z laboratorium diagnostycznego zazwyczaj na ich interpretację trzeba poczekać do wizyty u specjalisty. Jaki powinien być prawidłowy poziom cholesterolu we krwi? Istnieje sposób na rozwianie wątpliwości: odpowiedź w poniższych akapitach.
Normy cholesterolu dla różnych frakcji
Warto rozpocząć od obalenia mitu, iż każda postać cholesterolu ma tak samo negatywny wpływ na organizm. W skład cholesterolu wchodzą bowiem lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL, stanowią 60% wszystkich lipoprotein), o bardzo niskiej gęstości (VLDL – 10%) oraz o dużej gęstości (HDL – 30%). Te pierwsze uznawane są za „złe”. Dlaczego? Przenikają m.in. do tętnic, gdzie odkładając się na ich ściankach, tworzą blaszkę miażdżycową, zmniejszając tym samym światło w naczyniach krwionośnych i utrudniając przepływ krwi. Poziom cholesterolu frakcji LDL powinien utrzymywać się u osób zdrowych poniżej 115 mg/dl (3,0 mmol/l), u osoby cukrzycą poniżej 100 mg/dl (2,5 mmol/l),a chorych z rozpoznaną chorobą sercowo-naczyniowa, po przebytym zawale serca, z przewlekła chorobą nerek nawet poniżej 70mg/dl. HDL, czyli „dobry” cholesterol, służy natomiast organizmowi, przenosząc komórki tłuszczu z naczyń krwionośnych do wątroby, gdzie ulegają one rozkładowi.
Wysokie stężenie HDL zmniejsza ryzyko chorób serca – dlatego u mężczyzn powinno wynosić ponad 40mg/dl (1,0 mmol/l), a u kobiet 46 mg/dl (1,2 mmol/l). Zwyczajowo termin „poziom cholesterolu we krwi” określa poziom cholesterolu całkowitego, który nie powinien przekraczać 190 mg/dl (5 mmol/l), a dla osób z chorobami układu krążenia lub cukrzycą 175 mg/dl (4,5 mmol/l).
Przyjmowanie wartościowych składników
Dzienna norma spożycia cholesterolu powinna wynosić ok. 300 mg. Z badań (badanie WOBASZ, 2003-2005) wynika, iż w Polsce przeciętne spożycie cholesterolu u mężczyzn to 343,6 mg dziennie, u kobiet natomiast 231,7 mg – co wykazuje niewielkie odstępstwo od zalecanej ilości. By utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, przede wszystkim należy zadbać o odpowiedni jadłospis.
Cholesterol frakcji LDL przenika do organizmu głównie za sprawą: tłustych mięs, masła, śmietany, słodyczy, wielu gatunków żółtych serów, serów pleśniowych, jak również gotowych ciast i innych wyrobów cukierniczych. Jedzenie frytek, za sprawą zawartych w nich kwasów tłuszczowych trans, również niekorzystnie wpływa na poziom cholesterolu. Wyniki badań poziomu cholesterolu pomoże poprawić spożywanie produktów, zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. tłuszczu roślinnego zamiast zwierzęcego, orzeszków ziemnych, orzechów laskowych, migdałów, a także stosowanie np. margaryny Benecol, bogatego w stanole roślinne – składnik, który hamuje przenikanie cholesterolu do krwi i przyspiesza wydalanie go z organizmu.
Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Prawidłowy poziom cholesterolu utrzymywany jest przy pomocy odpowiedniego odżywiania , ale i harmonijnego, zdrowego stylu życia. Ważne, by regularnie uprawiać dostosowaną do wieku i możliwości aktywność fizyczną, a w przypadku osób cierpiących na różne schorzenia – skonsultować ją z lekarzem. Ruch zapobiega odkładaniu się „złego” cholesterolu, a przy tym pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Chcąc zachować prawidlłowe wartości cholesterolu we krwi, należy także zrezygnować z używek – palenie papierosów obniża ilość HDL, a spożywanie alkoholu prowadzi do zaburzeń układu krążenia – w dodatku jest kaloryczne. Do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi przyczynia się również życie bez stresów. Ciągłe napięcie nerwowe osłabia nie tylko umysł, ale i ciało, może sprzyjać rozwojowi nadciśnienia tętniczego i zaburzeń rytmu serca.
Cholesterol to związek o dużym wpływie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu – dlatego tak ważne jest, by jego poziom utrzymywać w normie. Warto wykonywać regularne badania, które pozwolą na odpowiednio wczesne wykrycie, a następnie wyeliminowanie ewentualnych nieprawidłowości.