
Szpinak – jakie ma wartości odżywcze i czy warto włączać go do diety?
Szpinak jest jednym z tych warzyw, które zdecydowanie powinno znaleźć się w naszej piramidzie żywienia. Okazuje się, że jego dobroczynny wpływ na zdrowie doceniali już nasi przodkowie. Czym zatem zasłużył sobie na miano jednego z superfoods? Liście szpinaku to pokłady bardzo ważnych dla naszego organizmu minerałów.
Sprawne serce
Potas współgrający z zawartym w liściach szpinaku magnezem tworzy doskonałe połączenie dla funkcjonowania układu krążenia. Dostarczanie potasu z pożywieniem może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, z kolei odpowiednia dawka magnezu wykazuje właściwości uspokajające oraz tonizujące dla serca. Liście szpinaku są dodatkowo źródłem witaminy C oraz żelaza. Składniki te wzajemnie się uzupełniają, przez co ich przyswajalność przez nasz organizm znacznie wzrasta. Układ nerwowy z kolei wzmocnisz dzięki obecności witamin z grupy B oraz kwasu foliowego wpływającego na samopoczucie. Kwas foliowy odpowiedzialny jest również za pracę wątroby, żołądka i jelit oraz procesy krwiotwórcze.
Szpinak źródłem karotenoidów
Nasz organizm niestety nie jest w stanie sam wytworzyć pewnych składników, dlatego tak ważnym jest dostarczać niektóre z nich z pożywieniem. Do takich składników zaliczają się między innymi luteina oraz zeaksantyna, które gromadzą się w siatkówce oka i nie brakuje ich właśnie w szpinaku. Są to barwniki, które słyną ze swoich właściwości wpływających na funkcjonowanie narządu wzroku. To dzięki nim widzimy ostrzej i pomagają nam w życiu codziennym.
Kiedy go unikać?
Warto zaznaczyć, że jeśli borykasz się z dość znaną przypadłością, jaką jest kamica nerkowa, powinieneś zdecydowanie rozważyć spożywanie szpinaku bądź je ograniczyć, gdyż kwas szczawiowy znajdujący się w liściach może przyczyniać się do tworzenia kamieni.
Poza składnikami odżywczymi, które przemawiają za tym, aby to cenne warzywo w diecie uwzględniać, warto pamiętać, że z jego udziałem możesz przygotować pełnowartościowy posiłek bądź niesamowicie smaczny koktajl.
One Comment
Dietetyk
Tyle że magnez, potas jest w postaci całkowicie nieprzyswajalnych szczawianów.
Co więcej kwas szczawiowy ze szpinaku reaguje równiż z wapniem i magnezem który mamy z innego pożywienia co powoduje wytrącanie się szczawianów (tym samym powstawanie kamienii nerkowych).
Ilości spożywanego rabarbaru, szpinaku i szczawiu trzeba mocno pilnować aby nie zjeść zbyt dużo ani nie jeść tego typu roślin zbyt często włąsnie ze względu na kwas szczawiowy.
Również żelazo nie jest w przyswajalnej formie. Żelazo zawarte w szpinaku jest silnie związane z heksafosforanem inozytolu. To tak jak by jeść metalowe śrubki bo podobno zawierają dużo żelaza. Jedyny efekt będzie taki że twoja kupa będzie zawierała duzo żelaza.
Szpinak zawiera goitrogeny utrudniające przyswajanie jodu co powoduje problemy z tarczycą.
Ponadto szpinak zawiera dużo azotanów które przy niewłąściwym przechowywaniu (np w szczelnych plastikowych opakowaniach) zamieniają się w azotyny a te upośledzają zdolność do przenoszenia tlenu przez hemoglobinę we krwi. Jeśli już jeść szpinak to wyłącznie z własznego ogrodu i go nie nawozić w żaden sposób.